Menu

Minut on ryöstetty. Mitä kannattaa tehdä?

Lähde: Ajax Systems, julkaistu 4.12.2019

Asuntomurto on kamala kokemus, joka voi sattua kenen tahansa kohdalle. Jos se osuu omalle kohdallesi, on parasta laittaa tunteet syrjään ja keskittyä löytämään varastettu omaisuus ja nappaamaan murtovaras. 


Tähän artikkeliin olemme koonneet toimivia vinkkejä, joiden avulla murtovarkaan nappaaminen ja omaisuuden palauttaminen on helpompaa, ja jotka auttavat ehkäisemään vastaavaa tapahtumasta uudestaan.


Älä ole sankari, mutta älä panikoi

Jos saavut kotiin huomataksesi, että etuovi on auki tai sen lukko rikki, ei sisään ryntääminen ole hyvä idea, sillä varkaat saattavat vielä olla sisällä. Jos astut sisään, tukit heidän ainoan pakotiensä ja laitat oman henkesi ja terveytesi vaakalaudalle. Vältä koskemasta ovenkahvaan ja ovikelloon — niissä saattaa olla varkaiden sormenjälkiä. Älä panikoi. Soita poliisille ja jatka etuovesi tarkkailua turvalliselta etäisyydeltä (esimerkiksi portaiden yläpäästä tai naapurisi oven takaa).

Älä yritä napata rikollisia itse! Sinun tehtäväsi on odottaa poliiseja ja kerätä yksityiskohtia varkaista, joita voidaan käyttää myöhemmin. Kasvot, vaatteet, pituus, ruumiinrakenne, laukut, kulkuneuvon malli ja rekisterikilpi — nämä tiedot auttavat tulevassa tutkinnassa. Mikäli saat valokuvan varkaista tai heidän kulkuneuvostaan ilman, että vaarannat itseäsi, tee se ja luovuta kuvat poliisille.


Kuinka puhua poliiseille

Älä oleta tapauksen saavan poliisien herkeämätöntä huomiota. Poliisit saavat kymmeniä ilmoituksia murroista päivittäin, ja sinun tapauksesi on vain yksi muiden joukossa. Muista, että tärkeät lausunnot ja todisteet voivat kadota tutkimuksen alkuvaiheessa. 

On etujesi mukaista, että kaikki asiakirjat laaditaan asianmukaisesti. Varmista siis, että viranomaiset kirjaavat lausuntosi; tarkista, mitä he kirjaavat ylös ja onko yhteystietosi merkitty oikein. Älä allekirjoita papereita, ellet hyväksy sen sisältöä kokonaisuudessaan. Kun olet allekirjoittanut jotain, pyydä siitä mahdollisuuksien mukaan kopio tai ota siitä valokuva. 


Rikosilmoituksen valmistelun yhteydessä sinun on annettava poliiseille mahdollisimman paljon tietoa. Yksityiskohtainen luettelo varastetuista tavaroista, mahdolliset murron jäljet, todistajien lausunnot ja valvontakameroiden videotallenteet auttavat saamaan varkaat kiinni. Jos varkaita ei saada kiinni 24 tunnin sisällä murrosta, mahdollisuus saada heidät kiinni vähenee joka päivä. 


Muista, ettei varkaustapauksesi ole ainutlaatuinen, ja että varkaat yrittävät hankkiutua tavaroistasi eroon mahdollisimman pian.

Omat tutkimukset

Kun poliisi etsii rikollisia, voit yrittää löytää varastettuja tavaroitasi. Käy läpi suosittuja verkkosivustoja, joilla ihmiset myyvät tavaroitaan, ja käy myös lähimmällä panttilainaamolla. Varmista, että sinulla on asiakirjat, jotka todistavat varastettujen tavaroiden kuuluvan sinulle. Älä heitä pois laitteidesi takuukuitteja (varsinkaan kalliiden tuotteiden), vaikka ne olisivatkin jo vanhentuneet. Kaikki asiakirjat tai valokuvat, jotka todistavat sinun olevan antiikkiesineiden, palkintojen ja korujen omistaja, ovat hyödyllisiä. 

Jos olet onnekas ja löydät omaisuuttasi myynnistä, älä lähde hakemaan niitä yksin. Saatat pelottaa myyjän tiehensä (varastettujen tavaroiden myyminen on rangaistavaa lain nojalla) ja menettää tärkeän johtolangan varkaiden nappaamiseksi. Käyttäydy kuin tavallinen ostaja: sovi myyjän kanssa tapaaminen, jotta voit tarkastella tuotetta tai varata sen itsellesi. Ilmaannu sitten paikalle poliisin kanssa ja todista asiakirjan avulla, että tuote kuuluu sinulle.

Kuinka ennaltaehkäistä murrot tulevaisuudessa

Maksimoidaksesi suojan mahdollisilta ryöstöiltä, on sinun ensin ymmärrettävä, miten ne tapahtuvat. Yleisesti ottaen ryöstöjä on kahta erilaista: opportunistinen ja suunniteltu. Tehokas tapa estää opportunistisia ryöstöjä on hyvälaatuisen oven, lukon, hälytys- ja turvajärjestelmän käyttäminen. Varkaat etsivät nopeaa ja helppoa saalista - he eivät halua aiheuttaa hälytyksiä.Lue myös: Kuinka suojata asunto varkauksilta - opas kaikille  


Suunnitellun ryöstön yhteydessä varkaat ovat yleensä tietoisia heitä odottavista esteistä. He tekevät yksityiskohtaista taustatutkimusta yrittämällä oppia kodinomistajista niin paljon kuin mahdollista, kyselemällä naapureilta ja ystäviltä, sekä jättämällä jälkiä oviin ja postilaatikkoihin. Tällainen valmistelu voidaan huomata etukäteen.

Kolme pääsääntöä uhriksi joutumisen välttämiseen

Jaa tietoa varauksella. Sosiaalinen media on varkaan paras ystävä. Ihmiset jakavat kalliita ostoksiaan, kertovat hyväpalkkaisista töistään ja tulevista lomistaan innokkaasti. Muista, että varkaat voivat seurata digitaalista jalanjälkeäsi. Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi, tulojasi tai päivittäisiä rutiinejasi markkinointi- ja sosiaalisen median kyselyiden parissa. Älä päästä kuriireja kotiisi. 

Ystävysty naapureidesi kanssa, sillä he ovat ensisijainen puolustuksesi varkaita vastaan. Kun rikolliset valmistelevat ryöstöä, he saattavat soittaa ovikelloasi töissä ollessasi esittäen olevansa kuriiri, joka etsii toimitusosoitetta, jakelee virheellisiä laskuja tai tarjoaa ovien tai ikkunoiden asennusta. Yhteinen naapurustovalvonta saattaa auttaa paljastamaan ryöstön tai jopa pelottelemaan roistot tiehensä. 

Älä pihistele suojauksen kanssa. Mikäli ostat kalliita esineitä, jotka voivat kiinnittää varkaiden huomion, on myös hyvä käyttää rahaa niiden turvaamiseen. Tämä ei välttämättä tarkoita kalleimman oven, lukon tai hälytysjärjestelmän asentamista. Paras ratkaisu ei aina ole kallein. Ajax-turvallisuusjärjestelmän aloituspakkaus maksaa vain tavanomaisen älypuhelimen verran, ja kuukausittainen maksu seurantapalveluista ja turvayhtiöstä ei maksa puhelin- tai nettimaksua enempää. Oven videopuhelin, laadukkaat ovet ja ikkunat ja turvayhtiöön kytketty hälytysjärjestelmä tekevät kodistasi hankalan kohteen roistoille. 

Mitä sinun tulee muistaa:

  • Mikäli havaitset murtojälkiä kotonasi, älä panikoi. Ryöstö on jo tapahtunut. Älä anna tunteidesi sumentaa muistiasi ja keskittymistäsi, jotta jatkotutkimukset olisivat mahdollisimman tehokkaat.

  • Älä jätä mitään yksityiskohtia kertomatta poliisin kanssa keskustellessa, ja ole kiinnostunut tutkimusten etenemisestä.

  • Säilytä antiikkiesineiden, laitteiden, korujen ja muiden kalliiden esineiden asiakirjat todistaaksesi, että olet niiden omistaja.

  • Ole varovainen, kun jaat tietoja sosiaalisessa mediassa. Älä leveile omaisuudellasi, jotta et olisi helppo uhri.

  • Ystävysty naapureidesi kanssa. Ryöstön valmistelu voidaan havaita kiinnittämällä huomiota epäilyttäviin hiippareihin.

  • Käytä luotettavaa suojausta. Toimimattomat valvontakamerat, hämäävät kodin valvonta-/ turvatarrat ja jopa lemmikkikoira tarjoavat vain harhaanjohtavaa suojaa. Vain murronkestävät ikkunat, edistykselliset lukot, videovalvonta ja hälytysjärjestelmä voivat estää murtovarkauden.

JÄTÄ KOMMENTTI

* Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös